Rewind Happy Ending

Vill du vara med och göra skillnad?

Många har på avstånd uppmärksammat det som pågår på thaimassagesalonger i Sverige. Verkligheten är tyvärr värre än man föreställer sig – sexuell exploatering pågår dagligen och det är brott mot mänskliga rättigheter var det än sker, i Sverige eller utomlands. ”Sexköp” är grundorsaken och vi vet att vi måste göra det svårt och obekvämt, kännbart för män som begår betalda övergrepp. Vi måste arbeta tillsammans, säkra både hälsa & skydd och lag & rätt för att gå mot målet – Nollvision – ingen ska utsattas för sexuell exploatering.

Vi vet att många vill göra något för att bidra till en förändring. På happy-ending.se laddar vi om begreppet till den ursprungliga betydelsen som är ett lyckligt slut. Vi presenterar även varianter av Happy Endings och ger tips om vad man kan göra, litet eller stort, för att ge större kraft i omstarten. Till exempel ber vi er dela med er av ert Happy Ending. Maila mitthappyending@happy-ending.se. 

Vi lägger även upp rapporter och annat stödmaterial på webbplatsen. I projektet tar vi fasta på problem och ger lösningar. Vi fokuserar på:

”Sexköp”: Vi arbetar för att motverka brottet ”sexköp” och förklarar vad Happy Ending betyder. De ”sexköpare” som ändå försöker ska stå till svars.

Alldeles för få massagekunder: Med fler seriösa kunder blir det obekvämare för ”sexköpande” män och vi stärker både ekonomin och arbetsmiljön. Många av de yrkesverksamma kvinnor på thaimassagesalonger har svårt att gå runt ekonomiskt. Med eller utan friskvårdsbidrag, unna er en massage: bokamassage@happy-ending.se

Isolerad bransch och målgrupp. Alldeles för få aktörer har hittills agerat för att stärka kvinnorna på thaimassagesalonger. Realstars uppmanar allmänhet och hyresvärdar att agera – tipsa polisen vid misstänkta brott. Realstars hjälper även kvinnorna att tipsa polis vid försök till ”sexköp”.

Stigmatisering och exotifiering. Vi vill öka engagemang för att fler bidrar till att höja status för thaimassagebranschen och att öka respekten för kvinnor som utövar massageyrket, inte minst för migrantgruppen från Thailand.

Varför startar Realstars projektet Happy Ending?

  • Ladda om begreppet Happy Ending till det ursprungliga
  • Upplysa ”sexköpande” män om att ”det som de efterfrågar” är övergrepp
  • Stärka kvinnorna i massagebranschen
  • Stimulera till nya kunder och bryta isolering
  • Höja statusen på thaimassage och få fler att engagera sig

Vi önskar följande resultat:

  • Att kvinnor som utsätts för prostitution får stöd och hjälp att ta sig ur en exploaterande situation
  • Att de som är yrkesverksamma slipper utsatthet och en svår arbetsmiljö – får en god arbetsmiljö
  • Fler människor i Sverige ser problemet och vill vara med och förändra, bryta mönstret
  • Hyresvärdar tar frågan på allvar och säkrar att de inte bidrar till koppleri eller andra brott
  • Sist men inte minst- ”sexköpande” män får en tankeställare och ändrar sitt beteende

Det här är inte mycket begärt i ett land som Sverige, där vi haft sexköpslagen i över 20 år och länge stått upp för jämställdhet mellan kvinnor och män. Sverige bör fortsätta vara ett föregångsland i kampen mot sexuell exploatering.

Malin Roux Johansson, generalsekreterare Realstars