Rewind Happy Ending

Fler cliffhangers än Happy Endings

Realstars ställde några snabba frågor till Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival, och årets göteborgare 2021. Han tror på att knyta ihop det digitala på distans med fysiska filmvisningar. Och på fler cliffhangers jämfört med att filmer får ett Happy Ending.

2021 var Göteborg Film Festival helt digital, och fick en enorm publik i hela Sverige. Jonas önskar att året slutar med låga smittonivåer och blickar framåt mot 2022. Han hoppas nå en stor publik med bra film och att hitta nya vägar att visa film på. Både på festivalen och på streamingtjänsten Draken Film.
– Nästa år kommer vi att återvända till biograferna men fortsätta att visa film digitalt för en nationell publik. Vi kommer också satsa ännu mer på att skapa festivalkänsla och knyta ihop det digitala och fysiska evenemanget, säger Jonas.
Precis som vanligt kommer de bjuda in världens främsta filmskapare och premiärvisa massor av intressanta filmer från hela världen.

Ingen Happy Ending-trend

Han menar att det finns tydliga trender och tendenser med Happy Endings eller lyckliga slut i filmbranschen.
– Det gör det absolut! En trend i mainstreamfilmen just nu är att filmer inte har några regelrätta slut, varken lyckliga eller olyckliga, utan istället pekar mot en uppföljare. Nästan alla stora filmer idag ingår i olika former av filmserier, där slutet får en annan roll, säger Jonas.
Filmerna på Göteborg Film Festival brukar ofta ha öppna slut, där publiken själv får fantisera om vad som händer efter att ridån gått ner.
På frågan om han tror att det kommer fler andel lyckliga slut i filmer de kommande åren med tanke på pandemin svarar han bestämt:
-Nej. Jag tror tvärtom på ännu fler cliffhangers.

Vi på Realstars vill inte ha cliffhangers gällande den negativa betydelsen av Happy Ending i thaimassagesammanhang. Vi vill att Happy Ending ska betyda ett lyckligt slut. Kanske inte sockersött som i en romantisk komedi, men en bättre arbetsmiljö för utövarna av thaimassage och en högre yrkesstatus och ett slut på betalda övergrepp. Det är inget orimligt krav.